Συχνά όταν συζητώ περί προσωπικών δεδομένων, οι περισσότεροι λένε ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Αλήθεια;

Aν ζήταγα το κινητό σας να ψαχουλέψω φωτογραφίες, μηνύματα και emails θα αισθανόσασταν άνετα; Οι φωτογραφίες απο το bachelor του Νίκου και τα μηνύματα με την Κατερίνα απο τη γραμματεία – τι γίνεται με αυτά;

Ενώ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το τμήμα IT χειρίζεται ορισμένα πράγματα, μερικά πρέπει να τα κάνετε μόνοι σας.

Η ψηφιακή σας ταυτότητα

Η συχνότερη επίθεση είναι να χακάρουν τους λογαριασμούς σας – αποτελεί το 95% στο web.

Σκεφτείτε το… αν χακάρουν τους λογαριασμούς σας έχουν πρόσβαση στη ζωή σας: στα email σας, τις φωτογραφίες σας, τον τραπεζικό λογαριασμό, στο σπίτι σας (smart home)… στα πάντα!

Και ίσως σκέφτεστε… μα καλά, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μου;

Πιθανότατα κανένας σε προσωπικό επίπεδο. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες είναι που κάνουν τη ζημιά.

Το χειρότερο είναι ότι θα αργήσετε να το καταλάβετε. Έτσι, θα εκμεταλλεύονται τους λογαριασμούς σας για να εξαπατούν φίλους και συνεργάτες προσποιούμενοι ότι είστε εσείς στα μηνύματα που στέλνουν. Συμβαίνει συχνά!

Το κίνητρο είναι οικονομικό! Σας εκβιάζουν με δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων και προσωπικών φωτογραφιών, σας κλέβουν από πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πωλούν τα στοιχεία σας σε online δημοπρασίες.

Η άμυνα σας είναι η ενεργοποίηση του Multifactor Verification (MFA). Έτσι, ακόμα και να κλέψουν τους κωδικούς σας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο κινητό σας.

Ενεργοποιήστε το σε όλους σας τους λογαριασμούς: Microsoft 365, Dropbox, Goolge, κλπ.

Η απλή λύση που ελάχιστοι εφαρμόζουν

Ενώ είναι αυτονόητο, στον κόσμο του ΙΤ, να χρησιμοποιείτε μεγάλους, “δυνατούς” και διαφορετικούς κωδικούς (σε κάθε λογαριασμό)… σπάνια συμβαίνει. Ακόμα και σε ΙΤ managers!

Πρακτικά είναι δύσκολο να θυμάστε τόσους κωδικούς, όμως υπάρχει λύση και λέγεται password manager: έτσι, θα έχετε έναν κωδικό να θυμάστε που θα ξεκλειδώνει την εφαρμογή. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε στο password manager.

Δοκιμάστε το LastPass. Η βασική έκδοση είναι δωρεάν!

Οι κλεμμένες και χαμένες συσκευές

Πλέον το κινητό σας περιέχει τα πάντα! Από φωτογραφίες και emails, μέχρι εταιρικά αρχεία. Τι θα γίνει αν το χάσετε, ή αν το κλέψουν;

Χάος!

Όποιος το έχει, έχει πρόσβαση στα πάντα! Στις φωτογραφίες των παιδιών σας, στα μηνύματα με τη σύζυγο σας και σε πράγματα που ούτε καν μπορείτε να φανταστείτε.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένας απλός τρόπος να αποφύγετε τον Γολγοθά: κρυπτογραφήστε το! Ίσως να ακούγεται βουνό, αλλά είναι μόνο ένα «κουμπί» στο μενού ρυθμίσεων.

Μη περιμένετε να τα χάσετε όλα

Το τμήμα ΙΤ ίσως να φροντίζει για το backup στους Server σας. Τι γίνεται όμως με το laptop στο σπίτι, το κινητό και το tablet σας;

Τι θα γίνει αν σβήσετε τις φωτογραφίες και τα αρχεία σας; Ή αν σπάσει το κινητό σας;

Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη εφαρμογή backup που είναι εύκολη στη χρήση και φροντίστε να είναι η ίδια για όλες σας τις συσκευές.

Ρίξτε μια ματιά στο Acronis, είναι απλό και μπορεί να ενταχθεί και στη συνολική πολιτική του εταιρικού σας backup.