Γιατί περιμένετε στη κίνηση, ενώ καίγεστε, αγωνιώντας να φτάσετε στο γραφείο για να ανοίξετε τον υπολογιστή σας- να δείτε τα αρχεία σας- αφού μπορείτε και από το σπίτι;

Το cloud σας δίνει ευελιξία και ελευθερίες, γι’ αυτό το χρησιμοποιείτε – ίσως όχι δομημένα, αλλά το χρησιμοποιείτε ήδη: Gmail, wetransfer, dropbox – όλα αυτά είναι cloud υπηρεσίες.

Αν είχατε ολόκληρη την επιχείρηση σας στο cloud θα ξεμπερδεύατε με την αντικατάσταση εξοπλισμού και με τα projects του τύπου: ο Server είναι αργός και πρέπει να τον αλλάξουμε.

Ωστόσο διστάζετε – γιατί;

Το κόστος των cloud υπηρεσιών

Παραδοσιακά το marketing γύρω από τις cloud υπηρεσίες ευαγγελίζει ότι είναι οικονομικότερο. Παρόλα αυτά όταν κάνετε την “άσκηση” σας βγαίνει ακριβότερο – συγκριτικά με το να αγοράσετε και να συντηρείτε Servers…

Πως συμβαίνει αυτό;

Αγνοείτε ένα σωρό παραμέτρους που προσπερνάτε στο “κόσμο των παραδοσιακών Servers”. Ή για την ακρίβεια: εφόσον οι εταιρείες IT σας τις αναφέρουν – τις βρίσκετε ασύμφορες (λόγω κόστους) και τις απορρίπτετε.

Ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Server είναι συχνά μοναδικός – αν συμβεί το οτιδήποτε – καληνύχτα!

Οι άδειες λογισμικού είναι στο “περίπου” ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόθεση για πειρατικό λογισμικό.

Αγοράζετε τον Server και “παντρεύεστε” την τεχνολογία του για όσο διάστημα θα τον έχετε ενεργό. Δύσκολα τον αναβαθμίζετε ή τον ανανεώνετε – ακόμα και όταν η απόδοση του σας δημιουργεί προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω στο κόσμο του Cloud είναι λυμένα (τουλάχιστον στα έγκριτα Cloud Services): Δεν υπάρχει server να χαλάσει, ρεύμα να καίει, η αναβάθμιση είναι απλή και οι άδειες λογισμικού είναι ενσωματωμένες.

Λαμβάνοντας όλες αυτές τις παραμέτρους η σύγκριση γίνεται αντικειμενικότερη.

Επιπλέον, ο υπολογισμός των πόρων στο Cloud συχνά γίνεται με λάθος κριτήρια: έτσι, καταλήγετε σε “φουσκωμένες” εκτιμήσεις.

Χρειάζεται τα συστήματα να είναι “αναμμένα” 24 ώρες την ημέρα; Χρειάζεστε όντως 8 CPU και 32G μνήμη με 1TB χώρο; Πιθανότατα όχι.

Πόσο ασφαλές είναι το Cloud;

Ακόμα και να ξεπεράσετε το κόστος, προβληματίζεστε με την ασφάλεια: το φοβάστε!

Το παράδοξο είναι ότι πιθανότατα το χρησιμοποιείτε – ανεπίσημα – ανεξέλεγκτα! Πράγμα επικίνδυνο αφού δεν έχετε τη παραμικρή ιδέα που βρίσκονται τα δεδομένα σας, ποιος (και από που) τα “βλέπει”.

Το να φοβάστε ότι κάποιος θα έχει πρόσβαση στα αρχεία σας, εξαιτίας του Cloud, είναι σαν να φοβάστε ότι κάποιος θα κλέψει τα χρήματα σας από τη τράπεζα. Εφόσον δεν κρύβετε τα χρήματα σας κάτω από το κρεβάτι – κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Cloud.

Οι έγκριτοι Cloud providers έχουν επενδύσει πολλά περισσότερα για να προστατέψουν τα δεδομένα σας από ότι θα μπορούσατε μόνοι σας.

Γιατί να μεταφέρετε τα δεδομένα σας στο Cloud;

Φανταστείτε κάθε φορά που χρειάζεστε χρήματα να πηγαίνετε στο σπίτι σας για να πάρετε μετρητά – αντί να χρησιμοποιήσετε τη πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα. Ή να στήνεστε στις ουρές – αντί να χρησιμοποιείτε το e-banking.

Αυτή είναι η διαφορά που κάνει το Cloud στην επιχείρηση σας – ότι κάνει το e-banking και οι κάρτες για τις συναλλαγές σας.

Μπορείτε να έχετε την ευελιξία να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα σας από όπου και αν βρίσκεστε με ασφάλεια – τόσο απλά!