Πόσο εκνευριστικό είναι όταν το Internet πάει αργά; 😡😡😡

Όταν περιμένετε με αγωνία να ανοίξει η σελίδα  και στο τέλος… ⚠️ the page cannot be displayed. Τραγικό! Και ακόμα πιο τραγικό είναι ότι κάποιες φορές πάει μια χαρά και άλλες είναι ανυπόφορο. Δεν βγάζετε άκρη!

Τίποτα δεν είναι μαγικό… υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Το ερώτημα είναι πως μπορείτε να εντοπίσετε τι φταίει για να το αντιμετωπίσετε.

#1 Η πραγματική ταχύτητα σύνδεσης (ADSL/VDSL)

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, η ADSL/VDSL γραμμή σας έχει μια μέγιστη ταχύτητα. Για παράδειγμα 50Mbit. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο router σας (η συσκευή που σας συνδέει στο internet) μπορεί να «συγχρονίζει» οπουδήποτε (η μέγιστη ταχύτητα που πραγματικά θα σας δώσει)  αλλά το πολύ μέχρι 50Mbit. Όπως 4Mbit, 8Mbit, 12Mbit.. οπουδήποτε!

Οι 2 βασικές αιτίες που ο router σας «συγχρονίζει» σε χαμηλότερη ταχύτητα είναι: (1) ο «Θόρυβος» της γραμμής και (2) η απόσταση του κτιρίου σας από τη «συγκέντρωση» του παρόχου τηλεπικοινωνιών, πχ. ΟΤΕ.

Ο θόρυβος της γραμμής σας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: η ποιότητα του καλωδίου, η ποιότητα του εξοπλισμού σας, η ποιότητα του εξοπλισμού του Παρόχου, καθώς και οι τηλεφωνικές συσκευές που συνδέονται στην ίδια γραμμή, είναι μερικοί από αυτούς.

Μπορείτε να βελτιώσετε το θόρυβο της γραμμής σας τοποθετώντας κατάλληλα φίλτρα στις τηλεφωνικές σας συσκευές, αντικαθιστώντας τα τηλεφωνικά σας καλώδια ή αγοράζοντας καλύτερο router. Για την απόσταση σας από  τη «συγκέντρωση» του Παρόχου, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά… Μόνο να δοκιμάσετε διαφορετικό Πάροχο.

Αν θέλετε να μάθετε τους λόγους για τον αργό συγχρονισμό του εξοπλισμού σας, μπορείτε να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο.

#2 Το ασύρματο δίκτυο (WiFi)

Όταν συνδέεστε μέσω ασύρματου δικτύου (WiFi), τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Καταρχήν, το WiFi σας δίνει μια μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων η οποία εξαρτάται: (1) από την απόσταση σας από τον εξοπλισμό (2) από τους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα (3) από το πρωτόκολλο επικοινωνίας (4) από παρεμβολές στο ασύρματο δίκτυο.

  • Όσο πιο αδύναμο το σήμα (μεγαλύτερη απόσταση) τόσο πιο αργή η σύνδεση
  • Όσο περισσότερες παρεμβολές, όπως ασύρματα τηλέφωνα, baby monitors, κλπ, τόσο πιο αργή η σύνδεση
  • Όσο πιο παλιός εξοπλισμός, είτε από τη μεριά του ασύρματου εξοπλισμού, είτε από τη μεριά του υπολογιστή, σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα και πιο παλιό πρωτόκολλό, άρα πιο αργή η σύνδεση
  • Όσοι περισσότεροι συνδεδεμένοι χρήστες, σημαίνει ότι τόσοι περισσότεροι μοιράζονται το εύρος του ασύρματου δικτύου, άρα και τόσο πιο αργή η σύνδεση

 

Για εταιρικά δίκτυα, υπάρχουν συσκευές που μπορούν να διαχειρίζονται το πλήθος των συνδεδεμένων χρηστών, να υποστηρίζουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα επικοινωνίας και να μπορούν να διαχειρίζονται τις παρεμβολές στο ασύρματο δίκτυο. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη «κάλυψη», έτσι ώστε οι συσκευές των χρηστών να έχουν «επαρκές» σήμα.

Ένας εύκολος τρόπος να δείτε αν φταίει το WiFi είναι να δοκιμάσετε να συνδεθείτε ενσύρματα για να δείτε αν συνεχίζετε να έχετε αργές ταχύτητες.

#3 Ακατάλληλος εξοπλισμός

Πολλές φορές ενώ η ταχύτητα που «συγχρονίζει» ο εξοπλισμός σας φαίνεται να είναι ικανοποιητική, η ταχύτητα σας στο internet μοιάζει να είναι αργή.

Γιατί;

Πολλές φορές ο εξοπλισμός που έχετε επιλέξει (η σας έχει φέρει ο πάροχος) για να συνδέεστε στο internet δεν ταιριάζει με την περίπτωση σας. Ειδικά αν είσαστε σε εταιρικό δίκτυο!

💡 Έχετε οικιακό εξοπλισμό σε εταιρικό δίκτυο;

Υπάρχουν routers που είναι σχεδιασμένοι να υποστηρίζουν 3 χρήστες και routers που είναι σχεδιασμένοι να υποστηρίζουν χιλιάδες!

Αν εσείς έχετε επιλέξει router που είναι σχεδιασμένος για να υποστηρίζει 3 χρήστες, σε δίκτυο 30 χρηστών, η ταχύτητα σας θα είναι αργή! Ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης «κίνησης» δεν θα μπορεί να διαχειριστεί, αν όχι καθόλου, αρκετά γρήγορα τα δεδομένα. Πολλές φορές οι ιστοσελίδες δεν θα ανοίγουν καν!

#4 Πως αναλώνεται η ταχύτητα σας στο Internet

Έχετε επιλέξει τον καταλληλότερο εξοπλισμό και η σύνδεση σας «συγχρονίζει» σε ικανοποιητική ταχύτητα… Παρόλα αυτά υπάρχουν στιγμές που η σύνδεση σας μοιάζει να είναι αργή.

Γιατί;

💡 Συχνά οι εφαρμογές κάνουν τη ζημιά!

Youtube, Facebook Videos, Internet Radio, !!!Malwares!!!!, είναι εφαρμογές οι οποίες μπορούν να «ροκανίζουν» τη ταχύτητα σας στο internet.

Συγκεκριμένα, έχετε μόνο μια σύνδεση στο Internet και αποφασίζει κάποιος στην εταιρία σας να «κατεβάσει» μια ταινία μέσω Torrent (ειδική εφαρμογή/πρωτόκολλο διαμοιρασμού αρχείων). Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να “φάει” όλο το Internet.

Πως το αντιμετωπίζετε;

Πρέπει να έχετε συσκευές/εφαρμογές οι οποίες κεντρικά να μπορούν να ελέγχουν, και κατ’ επέκταση να ρυθμίζουν, την συμπεριφορά των χρηστών σας στο Internet. Αυτά ονομάζονται web proxies και πλέον είναι κομμάτι των συσκευών που ονομάζονται next generation firewalls.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να ρυθμίζετε ποιος μπαίνει που και τι κάνει. Μπορείτε να αποφασίζετε τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που υπάρχει αρκετή κίνηση από τους χρήστες σας στο internet. Για παράδειγμα: μπορείτε να ορίσετε ότι πρόσβαση στο YouTube θα επιτρέπεται μόνο για 30 λεπτά κάθε ημέρα ανά χρήστη. Ή ότι το Facebook θα μπορεί να αναλώνει το πολύ μέχρι το ¼ της κίνησης. Ότι τα Torrents θα απαγορεύονται γενικά!

#5 Οι συσκευές σας

Κάποιες φορές το πρόβλημα εντοπίζεται στις συσκευές των χρηστών. Συχνά σκέφτεστε: “Ο υπολογιστής παλιά (εννοώντας πριν 6 χρόνια) πήγαινε ικανοποιητικά! Το μόνο που χρειάζομαι είναι πρόσβαση στο Internet”.

Το internet αλλάζει συνεχώς! Αυτό σημαίνει ότι τα web sites γίνονται όλο και πιο απαιτητικά! Facebook, YouTube, Pinterest και πολλά άλλα web sites αναλώνουν αρκετούς πόρους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τα επισκέπτονται. Αν ο υπολογιστής σας είναι συγκριτικά αργός, θα επηρεάζεται και η «ταχύτητα» σας στο Internet!

Επομένως, για να βελτιώσετε τη πρόσβαση της επιχείρησης σας στο Internet:

  • Επιλέγετε τον κατάλληλο εξοπλισμό
  • φροντίζετε να ρυθμίζετε τη πρόσβαση των χρηστών σας στο internet
  • φροντίζετε οι υπολογιστές σας να έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά

 

💡 Ανάλογα την επιχείρηση, σας προτείνω να έχετε περισσότερες από 1 συνδέσεις internet. Ανεξάρτητα από το αν θα είναι ADSL, VDSL, μισθωμένο κύκλωμα, κλπ! Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε:

  • Nα μοιράζετε την κίνηση σε περιόδους «συνωστισμού» κατάλληλα
  • Nα ορίζετε ομάδες «χρηστών» (πχ. Διευθυντές) ή εφαρμογών (πχ Email) που θα τα αντιμετωπίζετε σαν V.I.P. κίνηση
  • Nα συνεχίζετε να έχετε πρόσβαση στο Internet ακόμα και σε περίπτωση βλάβης της μίας εκ των δύο γραμμών.