Πόσο πρέπει να πληρώνετε για IT Support;

Αν και εύλογο ερώτημα, οι παράμετροι είναι τόσες, που κάνουν πολύπλοκη την απάντηση του. Μια ευκολότερη προσέγγιση είναι: τι τελικά θα πάρω με τα χρήματα που θα δίνω;

Για να απαντήσουμε θα πρέπει να δούμε τα διαφορετικά μοντέλα IT support που υπάρχουν. Έπειτα, θα προσεγγίσουμε τα κόστη σε μέσους-όρους.

Τα 4 βασικά μοντέλα ΙΤ Support – θετικά και αρνητικά

#1 Οι μεγάλες, ελληνικές, εταιρείες πληροφορικής

Χρόνια στο χώρο με εξειδικευμένο προσωπικό και εμπειρία σε μεγάλα projects, με βαρυσήμαντο πελατολόγιο όπως τράπεζες, μεγάλους ομίλους κλπ… Πελάτες που έχουν εσωτερικό τμήμα ΙΤ.

Και αφού έχουν εσωτερικό ΙΤ τι θέλουν την εταιρεία υποστήριξης;

Για να βοηθάνε τους IT Managers! Φανταστείτε το σαν τα έξτρα χέρια του IT manager, ή τον σύμβουλο του. Αυτές οι εταιρείες αδιαφορούν εντελώς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά αν δεν έχουν εσωτερικό ΙΤ.

#2 Επιχειρήσεις λογισμικού/web που “αναγκάζονται” να προσφέρουν IT Support

Αυτές σιχαίνονται να ασχολούνται με το IT support, αλλά “αναγκάζονται” στα πλαίσια μιας συνεργασίας. Για εσάς, είναι εταιρείες που ασχολούνται με υπολογιστές – γιατί να μην κάνουν και τα υπόλοιπα;

Στη πραγματικότητα είναι σαν ένας παθολόγος να κάνει και τον καρδιοχειρουργό επειδή γνωρίζει από ιατρική. Θα αφήνατε όμως έναν παθολόγο να σας εγχειρίσει;

Στο IT τα πράγματα δεν είναι διακριτά… και εδώ ξεκινάει ο Γολγοθάς!

Κακοστημένα δίκτυα, αργές ταχύτητες, μηδενική ασφάλεια, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε οδηγούν στο να είναι όλοι εκνευρισμένοι, αφού εσείς θεωρείτε ότι σας έχουν παρατημένους και εκείνοι ότι έχουν κάνει πολλά παραπάνω.

Το δυσάρεστο είναι ότι είναι ικανότατοι στην ανάπτυξη λογισμικού και web εφαρμογών… όχι στο IT Management και IT Support.

#3 Ελεύθεροι επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Έπειτα, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα πολύ μικρά σχήματα ΙΤ (1-2 άτομα) που ασχολούνται με μικρές επιχειρήσεις και οικιακά δίκτυα.

Είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του φίλου ή/και του υπαλλήλου που ξέρει από υπολογιστές: Χαλάει ο υπολογιστής; Ο τεχνικός θα κάνει ότι μπορεί. Δεν παίζει το Office; Θα ξενυχτήσει για το φτιάξει. Όλα είναι στο περίπου και οι σχέσεις στηρίζονται στο φιλότιμο.

Τέτοια σχήματα είναι μια win-win λύση χαμηλού κόστους για πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου το ΙΤ είναι αδιάφορο – όπως σε ένα εμπορικό κατάστημα, ή ένα εστιατόριο.

Δυστυχώς το ΙΤ γίνεται κρίσιμο και πολύπλοκο απο ένα σημείο και μετά (επιχειρήσεις 8+ ατόμων), οπότε δύσκολα “στέκονται” αυτές οι σχέσεις, αφού ο τεχνικός δεν απαντάει όσο γρήγορα συνήθιζε, οι υπάλληλοι σας γκρινιάζουν και εσείς νιώθετε ότι δεν σας συμβουλεύουν σωστά. Πράγματα που πριν τα αγνοούσατε, ή τα προσπερνάγατε – πλέον είναι αδιανόητα.

#4 Οι εταιρείες πληροφορικής που είναι στημένες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (managed services)

Τέλος, είναι οι εταιρείες που στοχεύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “συνταγή” που ταιριάζει σε συγκεκριμένα μεγέθη (για παράδειγμα: 10-50 εργαζομένους).

Οι πελάτες τους σπανίως έχουν εσωτερικό τμήμα ΙΤ και αναλαμβάνουν όλο το ΙΤ management: ακόμα και αν σημαίνει να διαχειρίζονται τους εξωτερικούς συνεργάτες τους (την εταιρεία με το εμπορικό πρόγραμμα, την Cosmote κλπ).

Επικοινωνούν απευθείας με μεγάλους κατασκευαστές (όπως Microsoft, Dell, κλπ.) για να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα, έχουν οργανωμένο call Center για να είναι άμεσοι, με ISO πιστοποιήσεις -ειδικά στο τομέα της ασφάλειας- και επενδύσεις σε τεχνολογίες υποστήριξης.

Οι υπηρεσίες τους βασίζονται σε μηνιαία μισθώματα, και όχι στην ωροχρέωση, αφού η φιλοσοφία τους είναι να επενδύουν στη μεταξύ σας σχέση.

Ακούγεται ιδανικό;

Όχι πάντα…

Δυστυχώς, είναι ακριβότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες -μικρά σχήματα- και τις εταιρείες λογισμικού που προσφέρουν ΙΤ Support, με ανελαστικότητα στην υποστήριξη παράνομου λογισμικού, κάτι που αρχικά ίσως “ξενίσει”. Τέλος, οι επιλογές σας θα είναι γύρω από τη “δοκιμασμένη συνταγή”, για αυτό και δύσκολα “στέκονται” αν έχετε εσωτερικό τμήμα IT.

Πελάτες υψηλής και χαμηλής έντασης

Στα αρχικά ραντεβού, με μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Τα παράπονα!

Τα παράπονα συνδέονται με επιχειρήσεις μεσαίας-υψηλής έντασης οι οποίες καταλήγουν με εταιρείες IT Support που είναι στημένες για χαμηλής έντασης, όπως περιγράφω στο 🔗παρακάτω άρθρο.

Τι διαφοροποιεί τις χαμηλής έντασης από τις μεσαίας ή/και υψηλής;

Οι απαιτήσεις και “τα θέλω”.

Μερικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων χαμηλής έντασης:

  • Θεωρείτε φυσιολογικό να ασχοληθούν στις επόμενες ημέρες αν προκύψει πρόβλημα
  • Λειτουργείτε με μια ανεκτή δυσφορία ακόμα και σε σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα: αν έχετε εστιατόριο και δεν λειτουργεί το WiFi καταχωρείτε τις παραγγελίες σε μπλοκ.
  • Το ΙΤ δεν είναι κρίσιμο, αλλά υποστηρικτικό εργαλείο (πχ. Ινστιτούτο αισθητικής, εστιατόριο, κοκ.)

Μερικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων μεσαίας και υψηλής έντασης:

  • Σε “σοβαρό” πρόβλημα, θεωρείτε ότι θα σας εξυπηρετήσουν άμεσα (ή μέσα σε λίγα λεπτά) γιατί αλλιώς καθηλώνεστε